Тренировки само през уикенда?

Ето, че лятото вече е в разгара си, за мое съжаление. Но темата за красивите и здрави тела е по-гореща от всякога. С приятели коментираме дали максимата, че за две седмици излагация на плажа, струва ли си цяла година лишения. Отговорът го оставям на вас, както и шегата настрана.

Всъщност нещата са доста по-сериозни от това дали имаме плочки и силно изразени мускули. Може би се забравя основната цел – здравето на цялото тяло, а оттам и на целия организъм. Физическата активност всъщност дава и покой на психиката и спомага за справяне със стреса. За да не звуча като от някое списание за мотивация, то ще пропусна тази част с ползите, защото и без това си я знаете.

Ще споделя обаче любопитна информация от СЗО (Световната здравна организация). Експертите се установили, че за да бъде здрав човек, средно на седмица се нужда от около 300 минути тренировки с лека и средна интензивност. Или с до 150 минути с висока такава. Тоест обобщено означава, че човек може да спортуваш два дни интензивно и пак да се чувстваш добре. И то само за около 2 до 3 часа, които спокойно може да направиш само през уикенда.

Всъщност обаче данните трябва да се погледнат малко по-реалистично. Краткото време за интензивни тренировки всъщност не са за това дали ще имаш изваяно тяло. Те по-скоро спомагат да се намали рискът на смъртност от инфаркт и прекомерно затлъстяване.

Google+ Comments