Защо комарите хапят някои хора, а други не?

Много хора се чудят защо комарите изглежда предпочитат да хапят едни хора, а други оставят на мира. Причините за това са многобройни и включват както биологични фактори, така и фактори, свързани с околната среда. В тази статия ще разгледаме някои от основните причини за предпочитанията на комарите.

Въглероден диоксид
Комарите се привличат от въглеродния диоксид, който издишваме. Хората, които издишат повече въглероден диоксид, като бременните жени и хората с по-високо телесно тегло, са по-привлекателни за комарите.

Телесна температура
Комарите могат да усещат топлината на човешкото тяло. Хората с по-висока телесна температура, както и тези, които са физически активни и изпотени, привличат повече комари.

Миризма на кожа
Всеки човек има уникален мирис на кожата, който се определя от генетиката и микробиома на кожата. Някои миризми са по-привлекателни за комарите от други. Това може да обясни защо комарите предпочитат някои хора пред други.

Кръвна група
Изследванията показват, че комарите могат да предпочитат определени кръвни групи. Например, хората с кръвна група O изглежда са по-често хапани от комари в сравнение с тези с кръвни групи A, B или AB.

Консумация на алкохол
Консумацията на алкохол може да увеличи привлекателността за комарите. Изследванията показват, че пиенето на бира, например, увеличава вероятността да бъдете ухапани.

Бременност
Бременните жени са по-привлекателни за комарите поради повишеното количество въглероден диоксид, който издишат, както и по-високата телесна температура.

Разбирането на тези фактори може да помогне в разработването на по-ефективни методи за защита от комари и намаляване на риска от ухапвания.

Google+ Comments