За бомбите и за джебчиите

bombiteНе е работа нито на службите за сигурност, нито на журналистите да всяват паника сред народонаселението. Първите трябва да изнасят информация, с която да предупредят хората за евентуална опасност – но само в случаите, когато тя е напълно потвърдена, надеждна и сигурна, а не на принципа: една жена каза, чува се, говори се, имаме данни, но не можем да си издадем източниците – в тоя смисъл не можем и да ви кажем колко са читави. А вторите трябва, тихичко и без да вдигат много шум, да направят така, че предотвратяват подобни опасности.

Тези изречения са по повод на психозата, която се опитаха – и май успяха – да вкарат в обществото в последните дни някои медии – за дебнещата ни в празничните дни опасност в моловете и в големите търговски центрове. Имали – не стана ясно откъде – информация, че се готвят атентати, и във връзка с това службите по сигурността се били раздвижили чрезвичайно.

И световната практика показва, пък доколкото имам наблюдения върху нашата народопсихология, мисля, че и тя сочи в тази посока –  в по-голямата си част хората няма да се откажат от традиционните коледни шопингтурове, няма да избягват оживени места, да лишат близките и себе си от хубави коледни подаръци и да си останат вкъщи само защото някой е казал, че има вероятност терорист, вмъкнал се с бежанската вълна, да ги дебне с взривно устройство.

И с право. Иначе опасности в моловете наистина има и ще се увеличават правопропорционално на празничния калабалък в тях. И да – малко са мургави и може да ви заприличат на чужденци. Но са си наше българско производство – джебчиите от ромски произход.

Е, това е главната опасност, която ви дебне навсякъде в празничната суматоха. И за нея се оглеждайте и ослушвайте, а не  за цъкащ часовников механизъм в някоя пробна на елитен магазин.

 

Google+ Comments