Резерви

reserveЧе психологията не е фундаментална наука, то е ясно. Аз по принцип съм по-скоро скептик, хайде да го кажем тежък реалист, и на истинските науки не хващам лесно вяра, но на такива, които са в една гранична зона между много вероятното и почти невероятното, хич не хващам вяра.

Е, резервите, които имам се усилиха още повече след едно предаване, което гледах в почивните дни. В един от ранните сутрешни блокове водещите бяха поканили детска психоложка, която коментираше няколко детски рисунки и от тях направи съответните изводи за психологическото развитие и състояние на детето и за обстановката в семейството. Ще преразкажа с елементи на разсъждение. Изводи, мисля, няма да се наложи да правя. 🙂

Рисунката, която кометираха, представляваше четири фигури – с липсваща разлика в размера, двете видимо бяха от женски пол, другите – от мъжки.

Коментарът на специалистката. Започна с положителното – детето правело разлика между половете, защото на жените беше нарисувало триъгълничета като полички, а на мъжете – просто крака. Това и аз можех да го установя. 🙂

Оттам нататък обаче психоложката улови само тревожни сигнали в драсканиците на детето. Хората на рисунката нямали уши – според нея това означавало, че чуваемостта в семейството не е на ниво. Според мене – че или детето е разсеяно, или не знае как точно се рисуват уши, или просто е широко скроено и не държи на детайлите. 🙂

Бащата нямал ръце – не ги прегръщал, значи, достатъчно. Майката била отделена от групата и имала ръце, но нямала китки – което означавало отдалеченост от семейството.

Ако си спомняте, в началото ви казах, че фигурите бяха почти еднакви по размер – в този смисъл за мене е загадка как гостенката в студиото установи кои са родителите и кои – децата.

Но както ви обещах, изводи няма да правя. Само ще кажа, че много се радвам, че тази наука, когато аз бях дете, не беше толкова популярна – защото, както имам сериозни проблеми с рисуването – не мога да докарвам ни уши, ни очи, вежди, китки и редица  други неща – щях да бъда постоянен клиент на детските психологически консултации.

 

Google+ Comments