Докосване до първата българска столица

Есента и тази година ни изненада с високи температури. Този факт не само държи настроението ни високо позитивно, но ни позволява и още малко да се порадваме на красивата природа и времето на навън. Със семейството ми решихме да не пропиляваме възможностите ни и да бележим октомври с пътуване не до къде да е, а до първата българска столица – Плиска.

За съжаление, не разполагахме с целия уикенд и можехме да отделим само за събота през деня. Наложи се да тръгнем още преди изгрев слънце, защото пътят от Стара Загора до Плиска е около 3 часа в посока. В момента и денят е малък, така че искахме да се възползваме максимално от времето, с което разполагахме.

Още с пристигането ни се отправихме към „Дворът на Кирилицата“. Това е музейна част, принадлежаща към хотелски комплекс. Въпреки това локацията е интересна. Наличието на големи, издялани от камък славянски букви, поместени в красив двор заедно със статуя на солунските братя, са приказни. Там може да видите още бюстове на известни български и световни поети и писатели, изложба с картини от историята на България и музей със силиконови статуи на първите български владетели.

Следващата и последна локация бе комплекс „Старата Плиска“. На това място може да се докоснете до наистина първата ни столица. Разкопките не са приключили, но и това, което има, е впечатляващо. За годините, в които е била построена Плиска, е наистина мащабна. Рразполагала е с дворец, площад, обслужващи сгради, жилищни здания и големи укрепителни стени, които са направени от камък. От столицата по стар път може да достигнете и до „Голямата Базилика“. Нейните мащаби също са внушителни, не само за времето си, но и към днешна дата.

Е, толкова успяхме да видим за един ден. Надявам се скоро да се върнем пак, защото районът е интересен и има още много какво да се види.

Google+ Comments