3 екзистенциални истини, върху които да помислим

Днес съм във философско настроение, разсъждава ми се върху екзистенциализма и житейските проблеми. Опитвам се да проумея онези общо признати правила, посредством които функционира света. Вероятно има много, които изпускам, но чесно да ви кажа, мисля, че за момента съм разгадал най-важните сред тях. Ето 3 от тях:

embrace-your-inner-child-7-ask-questions-1091642-TwoByOne1. Ако не попиташ, няма да разбереш – представете си, че сте започнали работа в нова фирма от има-няма 3 седмици. Още преди няколко месеца обаче сте планували това лято да сте на къмпинг на море в Гърция. Ще изпуснете ли резервацията си, или ще си пробвате късмета и ще попитате дали може да вземете няколко дни авансов отпуск ? В крайна сметка, ако си замълчите, губите много повече, отколкото бихте могли да спечелите в противен случай. И това е само един малък пример, има къде-къде по-големи и значими от този.

2. Ако не даваш, няма и да получиш – това правило важи в много и различни сфери от живота. Ако влагате повече енергия в работата си, тя ще се получава по-качествено и има по-голям шанс да бъдете поощрени в последствие. Ако се държите по-добре с хората около вас и те самите ще се отнасят така насреща ви. Принципът на действие не е сложен – давай и ще получиш в замяна.

3. Всяко зло е за добро – и колкото по-скоро приемете тази идея, толкова повече главоболие ще се спестите в бъдеще. С колкото и трудности да ви сблъска живота, колкото и проблеми да са ви на главата, щом се справите с тях, се сдобивате с ценен опит. До сега съм се убедил, че няма излишно знание и в живота няма никакви гаранции за абсолютно нищо. Всичко може да се обърне изведнъж и ненадейно на 180 градуса.

Google+ Comments