Зимата идва… от утре

Ето, че температурите и днес надвишават 10 градуса! Посрещнахме коледните празници по тениски и само дето не си обух късите панталони, докато отварях подаръците под елхата. Чак толкова топла Коледа не си спомням да е имало някога, а снегът остана като бленувана мечта, която така и не се сбъдна. Заради жегите и коледния дух не можах да усетя както подобава.

starfish_santaДнес обаче пускам си телевизора сутринта и слушам прогнозата за времето. Оказва, че 28-ми декември се очертава като последния толкова топъл ден. От утре температурите ще започнат да спадат и ако днес максималната е 15 градуса, то утре ще 11, вдругиден 3, а в по-други ден 0. Минималните температури също ще стават по-ниски и постепенно ще достигат до -9 градуса. Прогнозите са, че през януари можем да очакваме дори снеговалежи. Това с оглед на текущите жеги ми звучи толкова нереално, че не знам да смея ли да се надявам. Вярно, че астрономически зимата започна едва преди дни и ще продължи до март, но аз съм свикнал още от края на ноември да навличаме пуловерите, а не дни преди Нова година да седим по тениски…!

Между другото вчера видях някъде из фейсбука забавно колажче именно по тази тема. То визуализираше следния български феномен от последните години: слънчева Коледа на морето и снежен Великден през есента. Беше сниман “снежен” човек от пясък покрай българското черноморие и боядисани великденски яйца, окичени по заснежени клонки. Май тенденцията за традиционното време по празниците се обръща, а? Ще видим как ще е през 2016-та, но аз казвам да вали и да заснежава колкото иска от януари до към март, пък април пак да е топло и слънчево.

Пожелавам си снежна Нова година (макар шансовете за такава да са нищожни) а на вас – весело посрещане на 2016-та 😉 Ще ви пиша пак догодина!

Google+ Comments