Защо хората се поддават на манипулации?

Не мога да се примиря с това, че по-голямата част от хората в България все още са ПР-неграмотни и изобщо не си дават сметка за всички манипулации, в мрежите на които попадат. Трагикомично ми е да виждам спорове между известни личности, и как когато пропагандните им машини заработят, се появяват и техни “защитници”, взимащи страна, когато целият случай е пошъл, и сред двамата му герои няма ни един, който да заслужава някаква подкрепа.

Пълно е с такива случаи – за какво ли не. И толкова в индивидуализирания ни свят се е наложило да си “градим имидж” за пред другите, че се случват дори такива неприятни “извращения” като това, стотици хора да си качват снимките със сумата за дарение, която са направили към бедстващите във Варна и Добрич. Ей така, да ги видят другите, колко са щедри и колко милеят…

ludlow
След клането в Лудлоу

А ако не знаете, тази практика е начената от ПР-помощниците на Джон Рокфелер, след кървавото потушаване на огромна стачка в една от мините му в Лудлоу през 1914, когато мнението на обществото за него се влошило. Е, дарение от няколко милиона (доста миниатюрен процент от имането му), бързо-бързо оправя нещата, а от тогава това се налага като доста успешна, но пък тотално нечовешка и нихилистична практика в целия корпоративен свят. Очевидно днес и сред най-обикновените хора, които просто жадуват на каквато и да е цена да се издигнат в очите на другите.

Мечтая си за деня, в който няма да съм толкова черноглед за обществото… Когато хората ще се събуждат, излизат от Матрицата, обединяват в името на добротата, взаимното мирно съществуване и опазването на биологичния баланс на планетата, преди да сме я унищожили като кърлежи – красиво, благородно куче.

Законът е една бариера – змиите и гущерите минават под нея, лъвовете я прескачат, а овцете само стоят и блеят

 

Google+ Comments