Забранени имена по света

Мислете, че можете да кръстите детето си както пожелаете. Всъщност – не. Освен че трябва да помислите от естетична и морална гледна точка по въпроса, ще трябва да се съобразите и със закона, ако живеете в някои държави.

Забравете за името Сара, Banned-Baby-Namesако сте жител или смятате да се преместите в Мароко. А за Батман, Терминатор или Хари.. Потър… дори не помисляйте, ако смятате да се установите или вече сте в Мексико. Малко известен факт е, че мексиканците са много стриктни по отношение на имената на децата. Освен вече изброените, забраната обвързва и думи като Девица (Върджин, Виржиния и производни – Virgin), Лейди Ди, Цесарин, и дори странните за имена (но пък всякакви хора има!) Фейсбук и Яху. Както се досетихте вече, забраната в латиноамериканската държава обвързва и литературни герои и герои от филми. И да искате не можете да наречете детето си Рон Уизли или Пепеляшка.

Малайзия е една също много интересна страна от тази гледна точка. Ако ние тук можем да кръстим дъщерите си Ягода, Малина, Сойка, Камила или Мида, а синовете си Елен или Динго, това там няма да се приеме добре.  Узаконена е забрана за ползването като лични на имена на животни, плодове и зеленчуци.

Междувременно в Саудитска Арабия пък лист с 50 забранени имена включва редица западни като Линда, Джеси и др, но и на пророци и други религиозно библейски фигури – Ангел (Малак), Габриел, Соломон и т.н.

Макар и странно, не можете да наречете детето си Том или Сам, ако сте в Португалия. Мона Лиза също.

За финал ще кажа, че и германците проявяват нечувани капризи. Ако живеете в пределите на тяхната страна, трябва да изберете подходящо име според пола на бебето. Никакви унисекс имена, както и такива, които назовават обекти и известни марки, не са позволени. Пак там името Осама Бин Ладен е табу за ползване от турски или други мюсюлмански двойки. Който кръсти детето си Хитлер пък ще бъде затворен в газова камера! Шегувам се, но това име е строго забранено. И не е като да няма защо.

Google+ Comments