За цената на билета

Няма как в България да започне нова година и да няма някакъв скандал. Като изключим тези за горивата, за разпада на поредното правителство и за постоянните увеличения, то има и един културен. Някак за разнообразие. Той е породен от иначе хубаво събитие, което обаче е на висока цена.

Сигурно сте чули за посещението на Джон Малкович в Народния театър „Иван Вазов“ и за представлението „В самотата на памуковите полета”. Пиесата е световноизвестна и в момента е на европейско или по-скоро балканско турне. Тя ще бъде представена на английски език и ще е като показно как го правят в САЩ.

Всичко до тук изглежда прекрасно, че ще има толкова хубаво театрално събитие. Но като всяко нещо в живот, и това си има цена. Колко мислите, че е тя за „В самотата на памуковите полета”? Оказа се твърде висока и изненадваща. Билетите започваха от скромните 40 лева за последен балкон и достигат до 400 лева. Средно между 100 и 200 лева за прилични места.

В социалните мрежи и медиите започна проучване защото стойностите са толкова големи при условие, че в съседна Гърция например, те са между 5 и 55 евро. Дори обърнати в лева, не се доближават като стойност. Естествено, фокусът премина и през скандалите с директора на Народния театър, който не се разбира с част от актьорите и проблемът с ПР-а им, който е с изявени политически нагласи.

Честно казано, аз не мога да дам логично обяснение за цените за билетите за Джон Малкович. Но наистина са безумно високи. Представете си – за четиричленно семейство това са минимум 1000 лева… Как може да се допусне такъв парадокс? Това показва ли колко сме бедни за култура или че културата е бедна за нас? Интересна януарска дилема.

Google+ Comments