Важен ли е градският транспорт?

Всеки от нас поне веднъж е ползвал някакъв вид градски транспорт. А за тези от нас, които нямаме собствени автомобили, това е основният начин на придвижване в градски условия. И ние сме свикнали с ежедневните ситуации и хора, с които можем да се сблъскаме в него. Но за такива, които им се случва да се возят на автобус, трамвай или метро веднъж в годината, изживяването понякога е интересно и вълнуващо, защото предлага един съвсем друг поглед върху живота на един град.

Когато отида в някоя чужда държава, винаги разчитам на градския транспорт. Това е средството ми за придвижване и благодарение на него успявам да премина точно през онези истински артерии на градовете и да ги усетя истински и пулсиращи от живот.

Отговорът на въпроса от заглавието е съвсем еднозначен и той е „да“. Градският транспорт е важен от една страна заради комуникацията между всички части на града. Осигуряването на възможност за придвижване на всички социални прослойки в обществото, като по този начин не се позволява дискриминация на определени групи хора. От друга страна, масовото използване на градския транспорт би намалило вредните емисии в градовете и би подобрило качеството на въздуха в тях.

На трето място ще сложа бързината на придвижване. Със сигурност използването на удобна линия на метрото ще ви спести време в задръстванията, при алтернативата да използвате личния си автомобил.

Паради изброените причини Столична община развива програма за изграждане и реконструкция на транспортната инфраструктура в София, която цели да подобри базовата транспортна инфраструктура и равномерното ѝ развитие на всички зони в Столична община. Тази програма акцентира върху развитието на една устойчива транспортно-комуникационна система, гарантираща удобно и високо ниво на мобилност, качествена градска среда и удовлетвореност на гражданите и бизнеса, съобщи председателят на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ) Орлин Алексиев.

За подобряване и развитие на транспортна система и транспортни комуникации СОПФ инвестира общо 9,6 млн. лв. От тях  9,2 млн. лв. са насочени за ремонт на тротоарни настилки на 49 улици в централната част на града, по списък, одобрен от Столичния общински съвет. Контролът върху качеството на работите се осъществява от районните администрации, коментира Орлин Алексиев.

За подпомагане обновяването на подвижния състав в столичния трамваен транспорт са осигурени 400,0 хил. лева С тях от община Прага се закупиха и вече се експлоатират 10 употребявани трамвайни мотриси. В ход е процедура за доставка на още 10 мотриси на изгодни за Столична община цени. За справка – цената на нова трамвайна мотриса с 1435 мм междурелсие варира от 1,1 до 1,3 млн. евро, допълни още Орлин Алексиев. През 2019-а метрото ще е най-мащабният проект с инвестиция от 320 млн. лева от СО.

Google+ Comments