Универсални капсули за кафе машини

cofeНе съм от най-големите кафеджии, но все пак мога да направя разлика между едно хубаво кафе и между някоя нискокачествена смеска. И спор няма, че едни от най-качествените ободрителни напитки се получават от тия машини, които работят с капсули. Не точно за продукта, който излиза от тях, обаче ще говоря, а по-скоро за нуждата да се въведе единен стандарт за консуматива при подобен вид техника.

Спомняте ли си епичната борба на българския евроатлантик Соломон Паси за въвеждането на универсално зарядно устройство за мобилните апарати преди време. Успешна беше – този стандарт вече е факт. Нещо подобно смятам да инициирам с днешния си материал, само че за кафе капсулите.

Веднага ви обяснявам откъде ми дойде хрумката. Мой приятел, който преди години закупи за офиса си такава машина и при когото съм пил едно от най-ароматните и вкусни кафета, преди месеци се оплака, че австрийската фирма, чиято марка носи автоматът му, е закрила преди време бизнеса си в България и сега няма откъде да зарежда патрончетата, които били със специфични и нестандартни размери. Какво може да направи човек в подобна ситуация? Защото той със сигурност не е единственият с подобен проблем – марката беше доста нашумяла по едно време. Търси в гугъл други хора с подобни тревоги и се надява, че те ще му подскажат решение, но това, което установява от споделения опит, е, че няма решение и просто трябва да хвърли на боклука скъпата си техника, защото е станала напълно безполезна.

Е, затова предлагам следващата директива на ЕС да бъде или въвеждането на универсални патрончета за тия апарати, или задължение за фирми, които са внесли и продали определено количество машини в дадена страна, за определен период от време напред – десет години примерно – да обезпечават и консумативите за тях, дори и да решат да си изнесат бизнеса от държавата.

 

Google+ Comments