Театрите в Деня на театъра

Както всяко важно нещо в нашия свят, и театрите си имат своя специална дата. Това е 27 март. Избрана е точно тя, защото тогава започва „Театър на нациите“. И сами може да се досетите, че празникът не се отбелязва само по териториите на нашата страна, а в още много държави по света.

Ако направите бързи сметки, то ще осъзнаете, че за втора поредна година театрите са в тотален локдаун на 27-ми. Точно този факт ги оставя без публика, без театрален живот, без весели начини за празнуване. Затова как могат да се порадват на специалния си ден и да въвлекат публиката в нови светове?

Освен традиционното послание от известни актьори на седмото изкуство, преведени на над 50 езика, получихме и още нещо. В много от театрите в страната се пуснаха онлайн представления, които могат да достигнат до повече хора. Дори не и по начина, по който сме свикнали да ни повлияват, те все пак бяха до нас.

Но още по-хубавото е, че в Деня на театрите Съюзът на артистите в България обяви своите номинации за Националните награди ИКАР 2021. Това е толкова вълнуващ момент, който възвеличава не само номинираните, но и всички, вложили сили и усилия в създаването на театър. Въпреки че церемонията се измества чак за месец май, то и самото обявяване на тази класация е празник.

И така, драги мои, заварихме театрите в Международния ден на театъра. Но пандемията не ги спира да бъдат. И публиката не спира, а им се наслаждава. Какво по-голямо признание ни трябва от това, че и в тежки време има кой да се грижи за нашето вътрешно, лирични, емоционално, духовно, артистично Аз. Благодарим ви! Поклон!

Google+ Comments