Тайните на добрата стойка на тялото

Напоследък ми прави впечатление, че хората около мен, а и самият аз понякога, са леко приведени. И тук нямам предвид само, че добрата стойка ни помага да изглеждаме по-добре. Тя е важна част от нашето дългосрочно здраве. Поддържането на тялото в правилна позиция, независимо дали се движим или стоим на едно място, може да ни помогне да избегнем ненужни болки, наранявания и други здравословни проблеми.

Ключът към добрата стойка е положението на гръбнака ни. Той има три естествени извивки: в областта на шията, в средата на гърба и в долната част на гърба. Правилната стойка трябва да поддържа тези извивки, но не и да ги увеличава. За целта е необходимо да държим главата си изправена, а раменете да са подравнени с бедрата.

За да коригираме начина си на стоене, първо трябва да бъдем наясно с позата си по всяко едно време. Но, когато се отдадем на ежедневните си дейности, често забравяме да се изправим. Споделям ви няколко съвета, които могат да помогнат.

За никого не е изненада, че всеки тип упражнения могат да помогнат за подобряване на стойката ни. Има обаче и определени видове тренировки, които могат да бъдат особено полезни. Такива например са йога, тай чи, пилатес и мобилност. Добре ще е да насочим вниманието си към упражнения, които укрепват мускулите около гърба, корема и таза.

Изправената стойка зависи и поддържането на здравословно тегло. Излишните килограми могат да отслабят коремните мускули, да причинят проблеми с таза и гръбначния стълб и да допринесат за болки в долната част на гърба. Всичко това може да увреди позицията на тялото ни и да ни накара да се чувстваме дискомфортно.

Носенето на удобни обувки с подходяща височина, стелка и подметка е друг от факторите за подобряване стройната ни структура. Неудобните обувки могат да увеличат натиска върху мускулите ни и не само да повредят стойката ни, но и да причинят травми и болки.

Google+ Comments