Светът е Олимпиада – да срещу не

Спортните събития несъмнено са тези, които едновременно обединяват, но и разделят света. Кой ще победи – това е водещият въпрос и привържениците се разпокъсват в отбори, без значение пол, нация или други показатели. Но тази години ситуацията не е просто деление според спортисти, а за цяло събитие. И то не е кое да е, а най-големият спортен форум – Олимпиадата.

Както знаете, заради пандемията, се наложи нейното отлагане с една година. Въпреки че глобално положението с вируса успя да се овладее до някаква степен, то дали е достатъчно за събирането на толкова разнородни хора от всички предели на земята? Именно този въпрос провокира противоречия и раздели преди всичко жителите на Токио, където е олимпийското селце, и тези в Япония.

Откриването на игрите бе белязано от липса на публика, протести и оставки. Всичко това, водено от желанието Олимпиадата да се отмени чак за 2024 г. Тук обаче веднага се включиха различните организации, които са в ползва на спортистите и заявиха, че са се подготвяли прекалено дълго, за да хвърлят труда си на вятъра. А пък и не бива да се забравя, че това са последни шансове за редица спортисти да се докажат и запишат имената си като олимпийски медалисти.

Но от всичко казано, се поставя и въпросът кое е по-важно – здравето на спортистите и на гражданите на държавата домакин или пък печеленето на отличия? И веднага следва контра питане – как може нещо, което събира много хора и им дава радост, да е толкова вредно? Вие от коя позиция сте? Дали трябва да има, или не трябва да има Олимпийски игри?

Каквото и да кажете обаче е факт, че те вече стартираха и спортистите се състезават. Вярно, вече има щабове, които отказват участие заради заразата, но все пак са се опитали. Едно е ясно – нищо не е както преди, въпреки че се опитва.

Google+ Comments