Светослав Кантарджиев и как се прави успешен маркетинг на списание у нас

Живеем в интересно време! В това няма никакво съмнение. Хем благодарение на всемогъщия Интернет сме по-близо до света в сравнение с когато и да било в световната история до сега, хем настоящето ни се модифицира толкова бързо и внезапно, че физически не можем да се адаптираме към него. Точно свикнем с употребата на Windows 7 и се появи 8-та, която е коренно различна. Тъкмо придобием навик да работим с настоящата си версия на Skype и ХОП! той изведнъж се ъпдейтне и пак трябва да се приспособяваме към макар и леко видоизменения му интерфейс. От 6 месеца (например) сме горди притежатели на нов скъп телефон и се оказва, че точно Онова приложение, което искаме да си свалим, изиска по-нова версия на Android която смартфонът ни не поддържа…

Това са малки и ежедневни примери, които визуализират постоянните модификации на съвременната ни действителност. Всички ние се сблъскваме с тях, осъзнаваме ги, но рядко им обръщаме заслуженото внимание. По-скоро се примиряваме, преглъщаме временния дискмофорт и се стараем по-бързо да се приспособим.

cover46В този контекст нека ви задам следния казус: представете си, че вие сте маркетингов директор на списание и от вас се изисква да го наложите на пазара. Чисто исторически погледнато печатните медии са най-отдавнашните масмедии, които човекът познава – първо, под формата на книгите, а в последствие на вестниците и списанията. Радиото и телевизия са къде-къде по-нови. Какво означава това: че вие трябва да намерите начин традиционното да си пробие път в съвременното или иначе казано да вмъкнете едно печатно списание в забързаното и дигитално ежедневие на съвременния човек. Именно с подобна нелека работа се е нагърбил Светослав Кантарджиев, който изпълнява длъжността маркетингов директор на списание Biograph. Как успява да си извоюва потребителското внимание сред множеството други съвременни изкушения? Иска ми се да разбера. Това, което виждам като страничен наблюдател, е, че хората реално купуват това списание, чиято цена не е чак толкова ниска (7 лв). Светльо Кантарджиев явно е успял да позиционира Biograph правилно и на място, както и да му изготви добра рекламна стратегия. Сайтът на списанието е добър и с приятна визия. Фейсбук страницата им се поддържана редовно и също е доста интересна. Имат и Twitter профил, а комбинацията от всичко това е показател, че се отделят средства и внимание не само за традиционния маркетинг, но и за дигиталния такъв. Купувал съм си няколко броя на Biograph до сега е смея да кажа, статиите в него са качествени и интригуващи и заслужават внимание. Знам, че всичко това е заслуга по-скоро на редакторския екип, затова поздравявам тях, но също така и Светослав Кантарджиев, защото съвместната работа на всички тях е довела до наистина добър краен резултат.

Google+ Comments