Смяна на времето

Преходните сезони и без това са потискащи за човешката психика. Зимата и без това ни натисна със сутрешните мъгли, късния изгрев и ранното стъмняване. Но като че ли и това не е достатъчно, ами само след няколко дни ще трябва и да въртим стрелките на часовника и да минаваме от лятно часово време към зимно такова. Предполагам, още от увертюрата ми е ясно, че съм върл противник на тази практика. И то е не само защото се отразява изключително зле на мен самия (ако трябва да сме честни минаването към лятно повече), а и защото си имам философия, че и природата, и човекът си живеят в някакъв цикъл, в някакъв порядък, в някакъв естествен график, който не бива да бъде нарушаван изкуствено.

Да, тези часови смени са стара практика в много западни страни. И аргументите на авторите и поддръжниците й ЗА са сериозни – да се спести определено количество електричество за осветление, като се увеличат светлите часове на деня. И да – ако погледнем в глобален мащаб, сигурно става въпрос за доста голяма икономия, още повече във времена, в които и климатичните условия се променят, и енергийните ресурси са на изчерпване. Да, има резон в една подобна практика. И бих се съгласил с всичките тези аргументи, ако на другата страна на кантара не беше поставено човешкото здраве.

Специалистите отдавна са доказали, че тези промени влияят изключително зле на хората, нерядко водят до срив в имунната им система и до отключване на хронични болежки – още повече че се случват през пролетта и есента, все гранични сезони, които и без това са стресови за организма. Ами нормално – биологичният часовник е по-точна машина и от най-квалитетните швейцарски часовници и за него час разлика си е доста сериозно предизвикателство. Иска нови настройки, нови нагласи и те не винаги минават безпроблемно.  Та в тази връзка си мисля, че няма нищо лошо в това да се опитваме да опазим планетата и енергийните й ресурси, но не е редно да го правим за сметка на човешкото здраве.

 

Google+ Comments