Силен сезон – слаби играчи

За всички почитатели на риалити форматите – този текст е за вас. Аз не бях съвсем от любителите на подобни предавания, но покрай това стоене толкова много у дома, започнах да ги следя. Нямам голям опит, но смея да твърдя, че имам наблюдения и мога да коментирам последните два сезона на Игри на волята и Фермата.

И двете предавания имат много поучителна цел – как да пребориш себе си и същевременно да постигнеш нещо значимо. Ала според мен участниците изобщо не поддържат тази теза, а напротив – даже я опровергават. Именно затова и заглавието е силен сезон, но слаби играчи.

В Игрите имаше големи заявки от спортисти, от мултикултурни личност, от интелигентни хора. Смяташе се, че ще се получи сблъсък на интелект и сила. Вместо това обаче се получи конфронтация със съвестта и спортсменството. Виждахме как много добри играчи мамят и как прецакват другите, за да са те напред. А в тези моменти никак не се показва воля.

Във Фермата пък каузата на сезона беше невероятна. Именно затова започнах паралелно да следя и този формат. Тук отново имаше подобни типажи играчи с много добри заявки, но реалността бе друга. Колкото те се намираха на свято място, толкова повече липсата на възпитание и човечност се появяваше, а това не оставя добро усещане у зрителя.

Не зная как така се получи, че и двете предавания имаха много слаби представители от страна на човечността. Не че е липсвала, а просто не бе в съотношението, което лично аз очаквах. Въпреки това и подобни хора са примери за това какво не трябва да правиш и са поучителни. Надявам се, че следващите сезона и на двете предавания ще са в абсолютен противовес със сегашните. Дано продуцентите да са си взели поука.

Google+ Comments