Предимствата да работиш вкъщи

freelanceНаскоро попаднах на статистика, която сочи, че все по-голям става броят на хората, които упражняват професията си или някакъв вид труд от дома си. Като изключим доста популярния отпреди модел на надомна работа, който обикновено включва хора с творчески професии или пък такива, на които определени фирми възлагат довършителни работи по продукция, която произвеждат, все по-голям е и делът на модерни занимания, които обикновено сме свикнали да се практикуват в офис среда. Но да видим какви са предимствата.

Първото – може да изпълняваш поръчки към фирми, чиито офиси са ситуирани не просто в друг град, а много често и в друга държава. Имам познат, който в момента живее в София, графичен дизайнер е и изпълнява поръчки към полска и към френска фирма – със заплащане далеч над средното за България.

Второ – обикновено при този тип ангажименти става въпрос за определен обем работа без ограничение на времето, по което трябва да я свършиш. Което дава свободата в активните през деня часове, когато хората, работещи в офис, са вързани към работните си места, да си свършиш някаква лична работа или просто да пиеш кафе с приятели, а в неактивните вечерни часове да си изпълниш задълженията към работодателя.

И третото предимство, за което не се сетих сам, а ме подсети информацията, изнесена във въпросния материал – същото проучване доказва, че хората, които се трудят вкъщи, се хранят далеч по-здравословно, пък и по-евтино, от тези, работещи навън. Логично – в хладилника винаги може да се намери вкусна и здравословно приготвена храна, за разлика от работното място, където обикновено сме принудени да се задоволяваме с  хамбургери, солети, снаксове, чипсове и други не особено полезни продукти по-скоро на химическата, отколкото на хранителната промишленост.

Естествено за хората, които особено държат на активните социални контакти, тези аргументи няма как да имат сериозна тежест. За другите обаче, които не разчитат да намерят социалното разнообразие на работното си място и ги блазни възможността да работят спокойно и свободно от дома си, има добра новина – в бъдеще този начин на работа ще заема все по-голяма част от пазара на труда.

 

Google+ Comments