Празнуваме ли празника на бирата?

Случайно попаднах в едно заведение в София, което на 7 август чяестваше празника на бирата. В редица други страни по света също се отбелязвал международния ден на пенливата течност. Аз останах приятно изненадан и разбира се, се включих в празненството с чаша любима „жива“ бира.

След това обаче, заинтригуван от това честване, реших да прочета малко повече за него. Всяка година през първия петък от месец август се отбелязва денят на бирата. Неговото начало се поставя неотдавна – през 2007 г. Смята се, че именно бирата е третата най-популярна напитка в световен мащаб, като преди нея са водата и чая.

Въпреки че редица държави отбелязват специалния ден с грандиозни тържества, които целят да обединят хората и да им създадат приятни емоции, има и такива, които не се включват във веселбата. За наше щастие, България признава празника и се вписва в списъка на честващите. Заедно с това се отдава почит и на пивоварите, изпълняващи хмелните рецепти от хилядолетия, и на всички сервитьори и ресторантьори.

Трябва да отбележа, че и рецептата за бира е една от най-старите в света. Твърди се, че няколко хилядолетия преди Христа хора умело са смесвали вода и ферментирали зърнени култури. През годините постепенно са добавят хмел и малц. Може би защото всеки народ я е приготвял по собствения си вкус. Затова не е о случайно, че навсякъде по света има толкова многобройни, разнообразни и все вкусни бирени произведения.

В България може не всички да знаят, че има специално отреден ден за бирата, но според мен ние всеки ден го отбелязваме. Доказателство е, че според последните проучвания на глава на населението се пада по 67 литра хмелна напитка за година. С преди сме достигали и до 76 литра. Впечатляващо, нали?!

Google+ Comments