Понякога най-простото е най-гениално

Всеки от нас е попадал в онази неприятна ситуация, наричана безизходица. Поглеждаш назад и виждаш новооткрита бездна, отправяш поглед напред и пред очите ти се разкрива задънена улица. Няма странични посоки, по които да поемеш. Чудиш се накъде да тръгнеш, какво да правиш, как да постъпиш… търсиш решение и си блъскаш главата.

worksheet genius logoА всъщност най-простото решение понякога се оказва най-удачното, най-мъдрото и най-лесното. Ще ви дам няколко примера в доказателство към тезата си. Питате се какво да хапнете днес за вечеря и не можете да измислите – отидете в хипермаркета и си вземете нещо от готовия бюфет. Чудите се какво да четете сега – заложете на любимия си жанр.  Искате да спестите пари – харчете по-малко. Ако искате да отслабнете – спортувайте повече и се хранете по-здравословно. Ако бизнесът ви не се разраства, вероятно нещо не е както трябва. Ако конкуренция набира сила пред вас, вероятно вие изоставате. Знам, че тези примери са елементарни, но са познати на всички ни. Не е нужно да правим детайлни хранителни режими и да навиваме аларма на телефона си, за да се храним по-добре. Не е нужно да плащаме на личен фитнес инструктор, за да тренираме. Не е необходимо постоянно да експериментираме, щом вече сме открили нещо, което ни харесва.

Дори в творчески насочените дейности понякога се оказва, че най-гениалното е най-елементарното, най-изчистеното и семплото. Вижте модерните дизайни на уеб сайтове. Те разчитат на минимизиране и изчистване на каквито и да е претрупаности. Има картини, които са художествени шедьоври, а изглеждат максимално опростени стилово. Рекламните агенции разчитат на прости послания за своите продукти, за да си гарантират, че ще бъдат разбрани от всички. А понякога, опитвайки се да измислиш гениални решения за оптимизиране на задачите на работа, усложняваш живота си допълнително. Случвало ли ти се е да чертаеш неимоверно много таблици, да смяташ, да пишеш, да умуваш… след което преспиваш една вечер и разбираш, че направеното до тук е било напразно. Имало е много по-лесен начин, по-ефективен и по-лесно реализуем.

Google+ Comments