Песните, които узнаваш и след това постоянно разпознаваш

Всеки от нас слуша музика, нали? Пускаме си радио в колата, нагласяме си плейлисти на компютрите, излизаме с приятели и където и да отидем с тях, все се чува нещо музикално за фон. Музиката е съществена част от живота ни и аз лично не мога да си представя живота без нея. Би било прекалено тихо, прекалено спокойно и вероятно ще ми е леко тягостно заради тази тишина.

Именно защото често се случва музиката в ежедневието ни да е по-скоро фон на всичко случващо се и да не й обръщаме достатъчно внимание, осъзнавате ли колко много песни има, които сме чували, но не познаваме? Знаете, че определена мелодия ви е позната отнякъде, но не знаете откъде и никога не сте се замисляли кой изпълнява песента и как се казва тя. Аз имам много подобни примери и сигурно това е белег за ниска ми музикална култура, но какво да се прави. Едно нещо винаги е за сметка на друго… знам повече имена на актьори и филми.

notesЗабелязвам обаче странната (или може би не толкова странна) тенденция, когато науча нещо повече за някоя песен, да я чувам навсякъде и постоянно след това. Не че дадена песен започват да я пускат наляво и надясно по-често заради мен, явно просто протичат някакви различни процеси в мозъка ми… След като веднъж съм разбрал името на песента и кой е нейният изпълнител, това автоматично създава предпоставка тази информация да премине в дълготрайната ми памет. Запомням мелодията и оттам нататък запомням, че я запомням…  следователно започвам да я разпознавам, когато я чуя. На вас случвало ли ви се е нещо подобно…?

Google+ Comments