Пари на вложители раздавани като несъбираеми кредити от КТБ и Цветан Василев

Не се съмнявам, че много от вас – приятелите и познатите ми, вече са прочели и са се информирали около банковия скандал на този век в България, а именно – аферата „Цветан Василев и КТБ“. Аз още не мога да повярвам на ушите и очите си, не съм и предполагал, че суми от мащаба на 100-200 милиона лева могат ей така да бъдат раздавани на фирми, които не могат да ги обезпечат, и то при положение, че са крайно съмнителни и близки до председателя на НС на КТБ – Цветан Василев.

lalalaАко и вие като мен досега сте смятали, че БНБ го играе регулатор в банковия сектор – явно всички сме се лъгали, щом подобни транзакции от титаничен мащаб за частния сектор, могат да останат незабелязани от тази, пък и не само от нея институции. Всичко това при положение, че Корпоративна търговска банка дълги години беше избирана като банката, където да се съхраняват държавните пари от фирми в публичния сектор, енергетиката и какво ли още не.

Фактите сочат, че Цветан Василев е договарял отпускането на несъбираеми кредити, с които на практика е източвал депозитите на частните вложители – обикновени хора и фирми. И сега въпросът, който е на дневен ред е, защитени ли са тези пари на хората, които вече са раздадени? Ще им бъдат ли върнати някога, или са паднали в черните ями на съмнителни фирми, които не притежават и стотна като стойност на имуществото, което да им бъде отнето и парите върнати?

Аферата „Цветан Василев и КТБ“ вероятно съвсем тепърва започва да се разплита. Транзакции от такъв мащаб са минавали през очите и ръцете на много хора, както в самата банка, така и извън нея, защо всички са си затваряли очите и са съдействали на измама в особено големи размери, която задълго може да ги изпрати зад стоманени решетки?

Google+ Comments