Паневритмията и аз

Всяка година на 19 август последователите на Петър Дънов се събират на петото от Рилските езера, за да изпълнят своята паневритмия. Чрез нея те отбелязват началото на Слънчевата или наричана още Божествената нова година. Ритуалът е свободно достъпен за всеки, желаещ да се включи. А моето място там къде е?

За мое огромно съжаление, и тази годна не успях лично да присъствам на паневритмията. Не си мислете, че съм сектант или член на Бялото братство. Просто в момента съм на вълна окултизъм и се запознавам с различните подобни движения. Мнението ми, че като цяло учението на Дънов е иновативно в сферата не само за България, но и за света. А създаването на божествения танц към слънцето, освен по нашите земи, се извършва и във Франция, Англия, Германия и още много други държави по света.

Всъщност паневритмията се практикува още през 20-те и 30-те години на миналия век. Представлява серия от три вида упражнения, съчетани с музика, стихове и песни. Изпълнява се при изгрев слънце, когато енергията е най-силна. Добре е да се прилага в периода от 22 март, когато е началото на Духовната нова година, до 22 септември. Смята се, че чрез паневритмията се постига висша космическа енергия и физически, и психически хората се извисяват.

Колкото и да пиша за този велик танци, няма да е достатъчно. Затова ви съветвам, ако представлява интерес за вас темата, да прочетете и други материали. В интернет има наистина много информация.

А моето място на паневритмията тази година може би наистина не беше отредено, защото все още не съм подготвен. Имам още да разучавам общо 30-те движения, които се изпълняват. Може би пък и още не съм осъзнал напълно какъв е смисълът ѝ. Но имам още е365 дни, за да наваксам. Надявам се следващата година да се присъединя и да разбера дали наистина енергията е по-различна. А вие бихте ли се включили?

Google+ Comments