Пак полицейски пиар

polИма един-единствен начин да се ситуираш добре в общественото мнение, без да правиш нещо смислено, и това е добрият пиар. Хайде да не го наричаме добър, щото то няма нищо положително в това да имитираш и популяризираш нещо, което всъщност липсва.
Този похват може до го видите и на най-делнично, служебно ниво. Сигурно всеки от вас има поне по един колега, който не полага особени усилия в работата, но пък полага достатъчно сериозни действия в посока да се хареса и представи като активно работеща личност пред ръководството. И обикновено тия хора са доста по-добре поставени от другите, дето тихо, съвестно и без да се тупат в гърдите, всеки ден си вършат задълженията.
Същото е и с управлението на държавата. Сигурно си спомняте на какво основно се крепеше имиджът на правителството на Борисов – на рязане на ленти, на ежедневни публични прояви и демонстриране на внимание и мисъл за обикновения човек. И хората го боготворяха – е, слава богу не всички. По същия начин стоеше и положението с полицията – то бяха едни шумни и показни акции, кръстени с гръмки имена, че даже и номерирани, щото преминаваха на няколко етапа.
По всичко личи, че този модел на представяне в обществото се е харесало на кабинета Орешарски и на МВР, защото започнаха да го копират едно към едно. Гениалното хрумване за полицейска блокада в цялата страна, шумно, масово и услужливо огласена от медиите, която трябва за един или няколко дни да се справи с битовата престъпност изглежда точно като акция по борисовски и цветановски. Останаха ли обаче наивници, които си мислят, че сериозните проблеми с престъпността в България могат да се решават с мегафони и еднодневни акции!? Това си е въпрос на тиха, ежедневна и без фанфари оперативна работа. Щото нали ви е ясно, че като са чули фанфарите, всички престъпници вече са се скрили в миши дупки.
Ама то пък и какво значение има – и без това целта на мероприятието не е да ги хванат.

 

Google+ Comments