Надскочих себе си!

В този текст няма да ви давам готови формули за това как да се самоусъвършенствате. Няма да и ви дам изводите наготово, а вие сами ще трябва да достигнете до тях. Просто ще споделя с вас лична история, която ми помогна да надскоча себе си. Задачата ви е да я изчетете и да си помислите дали и вие може да го направите, но в друга сфера, разбира се.

Трябва да започна от факта, че още от детските си години не съм имал увереност в себе си, въпреки че бях един от най-добрите ученици и студенти. Някъде бях срещнал поговорката, че умните хора се съмняват винаги в себе си. Е, аз трябва да съм някакъв гений, защото непрекъснато усещам неувереност. Шегувам се – явно просто не съм успял досега да се лиша от някои от предразсъдъците си.

Както може да се съгласите с мен, с напредване на възрастта тази несигурност пречи и трябва още по-усилено да се работи върху премахването ѝ. Затова реших да действам. Видях реклама на куиз вечер в едно заведение и реших да попитам мои приятели дали биха се включили, тъй като минимумът от участници е 3-ма. Събрах отбор и направих резервация.

В момента, в който отидохме в заведението, се оказа, че то е пълно, а повечето отбори вече се познаваха. Всички там бяха мастъри, а ние – новобранците. Представете си това как подхрани моята несигурност. Искаше ми се просто да изляза и да се прибера на спокойствие у дома. Но бях обещал на себе си, че ще се пробвам, пък каквото ще да става. Все пак е просто игра и винаги има победители и загубили.

За моя изненада ние заехме 7-ма позиция в класацията на куиза – това не беше последно място, но не беше и от първите. Отборът ни бе някъде към средата, но по-долната. Аз обаче го видях като добро начало, което може да ни изстреля напред. А дори и да бяхме последни, пак бих се пробвал. Просто е добър опит, с който надскочих егото си.

А вие можете ли?

Google+ Comments