Модната индустрия

moden biznesОтмина вече златният век на моделите у нас, когато в този бизнес пари имаше, организираха се много конкурси за красота, а най-красивите ни жени виждахме като рекламни лица и по плакати на всевъзможни продукти. Днес мястото на моделите се зае от поп-фолк певиците. Може и телата им да не са толкова добри, но пък са малко по-известни, и само тях започнаха да викат за реклами, фотосесии за вестници и списания, а на останалите просто да не плащат сериозни хонорари.  Тази тенденция се засилваше все повече и към края на 2007 няколко от най-големите ни модни агенции, като Джей Моделс, бяха принудени да приключат дейността си.

След това дойде кризата и проблемите в модния бизнес още повече се обостриха. Както винаги, когато има финансови затруднения, бизнесът първо реже от рекламните си бюджети, което накара и модните, рекламните агенции отново яко да затегнат коланите. Те вече нямаха възможността да организират събития, конкурси за красота и така нататък.  И така до днес. Положението наистина е тежко и е позорно хора заети в индустрията на красотата да получават хонорари колкото на таксиджии.

Има поводи за надежди, понеже кризата бавно и сигурно отминава и инвестициите в реклама се покачват, но все още има много какво да се желае. Една радостна новина от последния месец е, че Европейския парламент ще разгледа общ регламент за модния бизнес за цялата еврозона и най-накрая ще дефинира ясно професията модел, хонорарите, както и авторските права, които би трябвало да принадлежат на модела, фотографа и всички участвали в сесията, но обикновено си остават за поръчителя, дори и без никакъв документ.

Google+ Comments