Метеоритен дъжд – спектакълът на небето

Метеоритният дъжд е природно явление, при което множество метеори се появяват в небето, често от една и съща точка, наречена радиант. Това зрелище възниква, когато Земята преминава през поток от космически частици, останали от комети или астероиди.

Как се образуват метеоритните дъждове?
Източник на частици: Метеоритните дъждове са резултат от преминаването на Земята през орбитален път на комета или астероид, който е оставил след себе си поток от прах и малки частици. Тези частици се наричат метеороиди.

Влизане в атмосферата: Когато метеороидите навлязат в земната атмосфера с висока скорост, те започват да се изпаряват и създават светлинни следи, известни като метеори или “падащи звезди”.

Радиант: Всички метеори от един и същ метеоритен дъжд изглежда, че излизат от една и съща точка на небето, наречена радиант. Тази точка съответства на посоката, от която Земята преминава през потока от метеороиди.

Известни метеоритни дъждове
Персеиди: Един от най-известните и редовни метеоритни дъждове, който се случва всяка година през август. Той произлиза от кометата Swift-Tuttle и предлага ярки метеори с висока честота.

Леониди: Този метеоритен дъжд е свързан с кометата Tempel-Tuttle и се наблюдава през ноември. Леонидите са известни с периодичните си метеорни бури, които се случват на около 33 години и могат да предложат стотици метеори на час.

Геминиди: Един от най-интензивните метеоритни дъждове, който се случва през декември и произлиза от астероид 3200 Phaethon. Геминидите са известни със своите ярки и бавни метеори.

Как и кога да наблюдаваме метеоритни дъждове?
Най-доброто време за наблюдение на метеоритни дъждове е през нощта, далеч от светлинното замърсяване на градовете. Метеоритните дъждове обикновено достигат своя пик в продължение на няколко нощи, когато броят на видимите метеори е най-голям. За да видите най-много метеори, трябва да гледате към радианта на дъжда, но метеори могат да се видят навсякъде по небето.

Метеоритните дъждове са впечатляващо природно явление, което предлага зрелищни гледки и ни свързва с космическите процеси извън нашата планета. Независимо дали сте любител астроном или просто обичате да се любувате на нощното небе, метеоритните дъждове са събития, които не бива да пропускате.

Google+ Comments