Криза ли?

Покрай Коледа, докато се чудех с какво да зарадвам много близък на сърцето ми човек, едно птиченце ми подшушна, че много би се впечатлил от една книга, свързана със спорта, която е издавана на български през 2008 г., в момента е изчерпана в търговската мрежа и трудно се намира дори и по антикварните книжарници. Не ми се е опирало нищо досега в тази посока, затова запретнах ръкави и започнах търсенето по същество.

crisisОбадих се в най-големите електронни книжарници, а те не са много и ги попитах за книгата, отговорът навсякъде беше – изчерпана е. Имаше и по-любезни операторки на клиентските телефони, които ми дадоха ценни съвети. Да пробвам да се свържа с издателството, много вероятно било някъде по редакторските маси или на някой рафт да е останал поне един екземпляр, който да ми пратят, като им обясня, че ми е важно. Намерих координатите на въпросното издателство – имаше даден само един стационарен телефон. Оказа се неактуален. Опитах се да намеря друг на телефонни справки, все пак имах адреса и името на фирмата – никакъв резултат. Стана ясно, че по тоя начин няма да я бъде. Реших да търся втора употреба – написах в търсачката думи, които биха ме довели до заветната книга, па макар и употребявана. Една-единствена обява – за контакти дадени имейл и скайпадрес. Написах прочувствено писмо – отговор никакъв. Свързах се с приятели, които се движат в такива среди, оказа се, че заглавието е много търсено и който се е сдобил с книгата, няма намерение да се разделя.

Е, реших да търся пидиеф формат в мрежата и естествено намерих, намерих и такъв на английски, немски и италиански във формат за електронни книги, оказа се, че и в редица чужди сайтове я има в книжен вариант и поръчката излиза на същата стойност като коричната цена на българския вариант. С две думи – книгата ще я има.

Ама се питам след всички тези перипетии за каква криза може да говорим и защо се  българските книгоиздатели се оплакват от липса на пазар, когато към една книга има толкова голям интерес, а човек трябва да изгуби ценно време и всякакъв друг ресурс, за да си я набави – от мрежата или от чужбина.

 

Google+ Comments