Колко често четете… книги

На мнение съм, че хората четем почти непрестанно. В момента вие четете този текст, в магазина ще четете опаковките на храните, които купувате. Четете си SMS-те, имейлите и съобщенията. Четете постове във Facebook, както и туитове в Twitter. Четете субтитрите в някой филм или сериал. Четете рецепта, когато искате да сготвите нещо. И поради тази причина аз реших се да уточня със съществителното “книги” в своя въпрос. Колко често четете книги?

Интересно ми е, любопитно ми е и наистина ми се иска да науча. И ако някой благоволи да ми отговори, бих искал да не взима предвид четенето по задължение т.е. за работа, за училище, университета или поради друга външна причина. Интересуват ме само книгите, които хващате в ръце поради собствени вътрешни подбуди и желания.

Young-man-reading-a-book-001Аз например се имам за средно четящ човек. Случвало се е да изчета някоя “тухла” за по-малко от седмица. Случвало се е и с 300 страници да се боря три месеца. Стремя се постоянно да имам някое започнато четиво, защото започна ли го, не мирясвам, докато не го довърша цялото. Мисля, че ми се получават около десетина прочетени книги годишно, което не е много, но не е и толкова зле. Чета предимно вечер и около 3-4 пъти на седмица. По принцип отмятам по няколко страници преди да заспя и повече събота и неделя, когато имам време и съм се настроил за почивка и мързелуване. Също, когато не ми се излиза, а ми се остава вкъщи, и, разбира се, когато някоя книга силно ме е развълнувала. Вие кога четете и колко често?

Google+ Comments