Кога фирмите прибягват до компании за събиране на дългове?

Ако някой ден съвсем случайно някоя фирма за събиране на дългове ви позвъни по телефона или ви изпрати известие чрез мейл или по пощата, не се чудете. Навярно вината си е изцяло ваша! С риск да прозвуча грубо, имам какво да споделя по темата.

Кредити от големи вериги хипермаркети, банкови и други подобни гледам да използвам възможно най-рядко. Опитвам се да бъда изряден платец във всяко отношение, защото човек никога не знае дали утре няма да изпадне в затруднение. Животът е сложен, а парите идват в него без да се застояват дълго.

Но не всички хора мислят като мен.
Има много ларж персони в това отношение, които виждат в кредитните системи единствено удобство. Безспорно е така, няма да споря. Мои познат е точно такъв, възползва се от така примамливите услуги, но е крайно забравящ, разсеян и в резултат – неточен в плащанията си, редовно пропускащ. Винаги съм се чудел какво щеше да прави без телефонните известия, които му съобщаваха, че ако не плати до еди-коя си дата няма да може да ползва услугите на мобилния оператор. На няколко пъти даже му спираха телефона.

startИ така един хубав ден получи имейл, че има задължение към банката, към която е свързан. Ядоса се ужасно, че преди това не са му звъннали за предупреждение, а директно му изпратили фирма като ЕOS Сървисис – компания за събиране на дългове. За първи път я чух, но се оказа, че били бая известни при банките.  Всички работели с тях, „най-големите“ в България. –  Попроучих ги аз, да не са някакви измислени и се оказа, че не са фанатом – международни, с централа в Германия, двама управители -Райна Миткова- и Тихомир Вълчев.  С две думи – бяла работа.

Моят познат беше чувал много истории за биячи и събирачи на дългове, затова почти с крясъци се раззвъня на банката. В последствие утихна. Вярно беше, че има задължение, колкото вярно беше и това, че бе сменил адреса си и по невнимание не съобщил това където бе необходимо. От ЕOS Сървисис бяха направили единствено постъпки да издирят човека (чрез блога му открили мейла му) и да му съобщят, че ако има затруднение, за негово удобство ще му изработят специален план, за да се издължи.

Ядът му се стопи. За отбелязване обаче е лекотата, с която се случи всичко. Без нерви, без неприятно случки. Просто кредитор, който бе наел услугите на компания, за да се свърже с длъжника му. Съвременен подход, достоен за една европейска държава.

Google+ Comments