Какви продукти трябват при извънредна ситуация?

Филмите за пандемии и катаклизми, които сме гледали с толкова недоверие, ни се струпаха на главата през последните две години. Вече може да се каже, че сме опитни в подобни ситуации. Но ако си представим, че идва ново извънредно положение, кои ще са първите продукти, с които ще се запасите? И не, моля, не започвайте пак от тоалетната хартия.

В този текст ще ви дам идея за продукти, които са хранителни и ще спомогнат за чисто физическото ви запазване. Започвам от може би първото, което ви идва наум. Това е брашното. От него се приготвя преди всичко хляб, а може да се добавя в други ястия или да се правят различни печива за засищане на глада.

После следват фасул, ориз и бобови растения. Всички те са богати на въглехидрати и протеини. Това ги прави питателни и засистащи. Още от ползите им са, че се приготвят бързо и не изискват много умения. А за да пестите вода и време при приготвянето им, моят съвет е да изберете леща и бял боб.

И като споменах водата, то нея също не я забравяйте в спасителния си план. Може да я закупите на стекове по бутилки с различен грамаж. По този начин ще имате от животоспасяващата течност във всяка ситуация. Към нея прибавете и млякото на прах. В него също има полезен калций, а може да използва и при готвене.

Един също важен продукт е и медът. Той няма срок на годност и затова може да се съхранява за неограничен период. Също е и полезен, и е невероятен заместител на захарта. Алтернативен вариант е и конфитюрът, който пък чудесно се съчетава с тестените изделия от брашно.

И накрая завършвам с нехранителни съставки, които обаче също са необходими. Това са дезинфектанти и белината. Както знаете, те неутрализират микробите и помагат при почистването. Може да заложите и на антибактериален сапун, който също се съхранява лесно и ще помогне за добрата хигиена.

А вие сещате ли се за още полезни продукти при извънредни ситуации?

Google+ Comments