Какъв е смисълът?

smisuilНе е за вярване, но дойде време да включваме печките. Който си има естествено. В края на миналия отоплителен сезон духалката, която ползвахме за бързо отопляне на кухнята, изгоря. За климатик въобще не се и замислих, защото у нас кухнята не е онова средищно място, в което се събира семейството и се задържа дълго време около масата. С две думи подобна инвестиция е неоправдана и неизплатима дори в доста далечно бъдеще. Затова концентрирах избора си върху два варианта – нова духалка или конвекторна печка, среден клас, защото някои от тях достигат цени колкото половин климатик.

Поразгледах в интернет и вече почти се бях спрял на български производител и модел, когато мой приятел сподели, че в един квартален магазин за дрехи втора употреба предлагали и нови уреди от Западна Европа с леки транспортни дефекти и там имало такива печки – английски, качествени, на символична цена.

Естествено отидох да проверя какъв е случаят. Да, наистина имаше много уреди, някои от тях на известни марки. Но повечето от тях бяха единични бройки – съвсем логично, като се има предвид, че са подбирани с леки транспортни наранявания. Няма как подобни дефекти да се появят на двайсет уреда от един и същи модел. Та ми направи впечатление, че въпросните печки, освен че бяха на някаква световно неизвестна марка, бяха подредени поне десетина напълно еднакви. Попитах продавачката какъв все пак им е произходът, за да съм сигурен, тя беше категорича: всичката ни стока е от Англия. Аз нали съм си Тома Неверник обаче, записах името на въпросната фирма да я проверя в интернет. Гугъл обаче се оказа съвсем неинформиран за съществуването на подобен английски технологичен гигант. Когато се върнах и споделих с продавачката, тя с неудобство ми каза, че точно тези печки всъщност идвали от Китай, но била абсолютно сигурна в качеството им, тъй като ги продавали от миналата година и нямали никакви рекламации. Да, допускам, че е така. Какъв е смисълът от подобна подмяна на истината обаче. Все пак потребителите вече са подготвени и ако трябва да избират между световно неизвестна “английска” техника и доказана с качеството си китайска, със сигурност биха избрали втората.

 

Google+ Comments