Как се отразяват зимните празници на икономиката?

Декември и януари месец са изпълнени с множество празници. Като се започне от Никулден и приключим с Атанасов ден, който е на 18-и януари. Това са почти два месеца, в които все има нещо за празнуване. Особено едни от най-големите зимни празници – Коледа и Нова година.

Според някои икономисти, това се отразява от части негативно на трудоспособността ни, защото дългите почивки ни разконцентрират и пречат на високата ни продуктивност.

От друга страна, Коледата е празник, благодарение на който се генерира особено висок доход за почти всяка една индустрия. Всички хора, по една или друга причина, се опитват да зарадват близките си с подаръци, което ги подтиква да пазаруват… дори повече, от колкото могат да си позволят понякога.

Това със сигурност захранва икономическия цикъл и се отразява изключително добре за икономиката. Защото запознатите знаят, че парите трябва да бъдат в постоянно движение, за да имат положително отражение върху икономиката.

Ние обикновените хора, на които това не ни е професия, не можем да видим ефектите от това. Единственото, което ни интересува е да имаме достатъчно средства, за да можем да си позволим нещата от първа необходимост и да ни остават за пътувания и някоя и друга глезотия.

А вие как мислите, че действат празниците на икономиката на страната ни? Дали хората се юрват да посещават ресторанти и магазини, или си остават вкъщи, където е трудно да похарчат особено много средства?

Google+ Comments