Избор на нова кола

Изборът на нова кола не е никак лесна задача. На първо време всички искат да направят най-добрата сделка и да намерят автомобил който да е лесен за поддръжка, да не харчи много гориво, по възможност да е на газ, защото е най-евтино, да е с голя багажник и 5 врати, но в същото време да е компактен и маневрен за градски условия, така че да може да се паркира почти навсякъде, но и да става перфектно извънградско.

Това са обаче твърде много несъвместими желания, които хората няма как да намерят, колкото и да обикалят автокъщите. Затова моите препоръки за вас са няколко.

  1. Съобразете автомобила, който търсите с потребностите си. Става въпрос за това дали имате семейство или не. Защото Когато нямате семейство можете по-лесно да направите компромис с някои от изискванията си. Пример за това са вратите. Всички знаем, че 4-5 врати са много по-удобни и за хората, които ще возите и за вас самите, защото няма да се налага да ставате и после пак да си намествате седалката, но истината е, че автомобилите с 2 врати са доста по-евтини. Ето защо ако търсите бюджетен вариант и нямате семейство – съвсем спокойно можете да си купите кола с две врати. Ако имате семейство обаче, това е напълно недопустимо, защото най-малкото ще трябва да слагате детска седалка на задната седалка, което става значително по-трудно на автомобили с две врати, да не кажа невъзможно.
  2. Части и поддръжка. Когато избирате автомобил, особено ако е на старо, трябва да се съобразите с това дали лесно могат да се намерят на българския пазар резервни части и консумативи. Може да сте си избрали прекрасна кола, за която обаче да да няма поддръжка в България или ако има тя да излиза прекалено скъпо. Тогава въобще не си заслужава да я купувате.
  3. На колко километра е и колко гори. Това, особено първото, в днешно време много трудно може да се прецени, тъй като има порочната тенденция да се превъртат километражите. Общо взето правилото е, че ако купувате кола на старо от автокъща прибавяте поне едно 100 000 километра отгоре от това, което показва таблото. Колко гори… това пак е спорно, тъй като много зависи от стила на каране и състоянието на колата, но в същото време винаги се дават оптималните стойности.

Google+ Comments