Ива Механджийска създаде Фондация Аз съм

logoТемата за децата в неравностойно положение е много деликатна. Интересува ме не само от психологическа, но и от философска гледна точка. Малко сухи данни: статистиката за 2012 г. сочи, че в България в 67 домове са настанени 1892 дечица. Бройката не е никак малка, като добавим и децата с увреждания цифрата нараства. Статистика за изминалата 2013-та все още не мога да намеря.

Ива Механджийска направи нещо много хубаво. Създаде фондация „Аз съм? за помощ на деца в неравностойно положение. Харесва ми избраното наименование. Звучи лично и отговорно.  Глаголът „съм – бъда? присътва в почти всички велики философски мисли, останали в историята . Това определно е замислено и като изречение с отворен край. Всеки може да открие себе си или да добави себе си. Колко практично  и проницателно.

Може би изречението на Ива Механджийкса би звучало така „Аз съм… благотворител, благодетел, борец?. Не зная защо ми идват на ум само думи с „б?. Може би, защото ключът тук е „благородство?.

Често срещаме в света разнообразни негови прояви, но малко от тях са наистина от сърце и напипват същността на проблема.  Малко хора в страната ни притежават  характеристики да бъдат съпричастни, разбиращи и състрадателни до степен, че да искат да помогнат. И аз искам да съм такъв, но у нас множество фондации се създават с негативни цели.

За моя радост фондацията на Ива Механджийска не само вдъхва доверие, но е и изградена с идеята да се съзададе традиция в грижата за социално неравнопоставените личности на обществото ни. Планира редица капмании, които от психологическа гледна точка да катализират положителен заряд и да превърнат в празник събирането на средства.

Подкрепям смелото решение на Ива, подкрепено и от Светослав Кантарджиев, да събере дванадесет популярни личности и организира аукцион с дарени вещи. Прегледах предоставените неща от лица като Йоко Захариев, Николай Мутафчиев, Мисис Баба Капка Амзина, Деси Зидарова, Камелия Воче, Никол Станкулова и др. Сред тях са ръчно рисуван шал, свещник, шапка, бижута, чанта – удобни и използваеми в ежедневието. Събитието се е състояло на 13 декември 2013 г. в Плейграунд на Парадайс център в София.

Мисля, че ако в България се случваха повече такива  кампании, щяхме  да имаме повече положителни новини във вечерните емисии.

Google+ Comments