История в мозайки

Когато ми втръсне от работата или живота, често се питам дали и преди е било така? През 5-и век едва ли хората са имали нашите проблеми и са се вживявали толкова в битовизми, а са се концентрирали в оцеляването си. За да бъдат здрави и тяло, и духом, те са почитали изключително храмовете. Един такъв например е Епископската базилика, разкрита съвсем наскоро в Пловдив.

Религиозното здание е построено през 4-и век, но е било културно и духовно средище в продължение на няколко века. Дали заради земетресение, опустошаване или разграбване, храмът е разрушен и тънел в забрава. Така до началото на 80-те години на миналия век, когато в града под тепетата започнали да копаят подлез. По този начин разкрили част от историята, но поради изградената инфраструктура, цялостната археология била невъзможна.

И до преди 5 години, когато чрез международно финансира, има възможност за повече разкопки. Оказало се, че подът на базиликата е толкова необикновен, че смайвал не само тогавашните хора, но и днешните. С безброй мозайки, които изобразявали перфектни фигури и дори птици. Цветове, разнообразие, красота. А още по-вълнуващото е, че под тях се откривал още един слой чудна подова настилка.

Всичко това се събира в 36 на 90 м – представяте ли си неговите мащаби, особено преди 17 века? Внушително! Освен обаче орнаментите по пода, има разкрити каменни колони и надписи, още предмети и дори скелети. От всички тези артефакти се създава една по-обширна и надяваме се истинна теория за живота на хората през онези дни. А той изобщо не е бил лек.

Съветвам ви да посетите мястото в Пловдив, защото изглежда изключително. То вече е официално открито и експерти разказват, че там има над 12 века история. От създаването на античен храм, през базилика до християнски некропол. Определено има какво да види и научи, за да излезем от днешните проблеми и да се върнем към корените си.

Google+ Comments