Имаш право на…

Law_catНа път съм да засегна една много важна тема, тази за правата и свободата на всеки един от нас. Правя го, защото знам колко е лесно да се оплакваме, че това не върви, или онова не върви. Но замисляме ли се защо е така, каква е причината, какво можем да направим ние и в какви граници се простират правомощията ни?

Колко от хората, които познавате са чели Конституцията на  Република България, преглеждали са поне отгоре-отгоре Хартата на основните права на ЕС или са се интересували от Закона за защита на потребителите?
Знаете ли към кой орган можете да се обърнете, ако се чувствате подведени или измамени? Не мога да отговоря на всичките въпроси, които вероятно се въртят в главите ви в момента, защото и аз не съм експерт на подобна тематика. Мога да ви кажа обаче, че не само като гражданин на България, но и като гражданин на света съм се зачитал в не само в гореизброените текстове, но и други като тях. Знам, че на пръв поглед изглеждат скучни и отблъскващо и може би ще ви е нужна предварителна настройка, за да прибегнете към тях. Затова ви съветвам следното. Пийнете едно кафе за събуждане, абстрахирайте се от чувството, че четете от задължение и започнете с идеята, че правите нещо полезно за себе си.

Има един задължителен арсенал от знания, които е хубаво да имаме. И смятам, че знанията за собствените ви права и свободи е част от този арсенал.

Google+ Comments