Има ли свестни!?

3От седмици тоя въпрос се върти в главата ми, след като хора, които политически и професионално са ми се стрували почтени, подкрепиха проекта на Бареков и него самия с невиждан плам. А такъв плам по нашите ширини, когато не е подплатен с истинска лидерска харизма, каквато бившият журналист очевидно няма, се среща само в един случай, когато е солидно подплатен с банкноти. От чия банка, май не е трудно да се досетим.

Ако оставим настрана естественото отвращение, което пораждат у почтения човек подобни хамелеонщини, не може да игнорираме факта, че тези подпирания от страна на бивши политически величия, платени социолози, социални антрополози и прочие специалисти със сигурност ще повлияят на изборния резултат и това ще стане очевидно още на изборите за европарламент.

При Люба Кулезич гостува доста известен психолог, който доскоро работеше в структурите на МВР (забравих му името), който на сто процента потвърди, че изкуствено завишените проценти на някои политически сили категорично влияят върху решението на хората за кого да дадат гласа си. И го обясни така – хората имат остра нужда да вярват в това, че нещо зависи от тях, и в този смисъл предпочитат да дадат вота си за някого, когото не харесват толкова, но със сигурност ще мине четирипроцентовата бариера за парламента примерно.

В тази връзка как ви изглеждат последните социологически сондажи на няколко агенции, които отреждат на България без цензура трето място на евентуални предсрочни парламентарни избори. На мене като груба психологическа интервенция срещу народонаселението. Най лошото е, че както твърдят специалистите, ще има полза от нея.

А аз се питам, докато дойде време да броим пилците, колко ли още авторитети, които наивно сме поставяли на пиедестал, ще рухнат (срещу заплащане естествено), подкрепяйки едно очевидно журналистическо и политическо недоразумение.

 

Google+ Comments