Игрите развиват интелигентността

В ранна детска възраст децата опознават света около тях посредством най-различни игри. Цветни кубчета, дрънкалки, следват пъзели и прочие.

Психолозите и лекарите, твърдят, че това е изключително важно за развитието на децата и по този начин им се развива интелигентността. Колкото повече играят и се забавляват, толкова повече неща научават.

Като по-големи вече, родителите се опитват да ограничават децата си да играят прекалено много на компютрите си, като се смята, че това е пристрастително и води до увреждане на очите. Може би в една степен са прави, но в същото време продължава да се твърди от учените, че играенето на игри, независимо какви са те, е много полезно за развитието на мозъка.

От една страна много мога да се съглася с това, защото играта развива комбинативното мислене на детето, координацията и динамиката, наблюдателността. От друга страна, това много зависи от самата игра, която играят.

Не съм експерт по темата и не мога да кажа дали наистина има игри, които биха пробудили агресия у децата, но съдейки по личния си опит от времето, когато аз бях дете и играех на телевизионни игри и особено много на Смъртоносна битка, мога да заключа, че няма нищо такова.

Но като със всяко положително нещо, така и с това трябва да се внимава да не се прекалява. Защото всяко нещо, с което се прекалява в един момент става вредно.

Така че съветът ми към родителите е да не забраняват напълно на децата си да играят на игри. Определете им един разумен часови диапазон и ги оставете да се наслаждават на времето си. Знаете, че те винаги ще искат още и още, но е важно да бъдете непреклонни, защото веднъж като са получили повече, всеки път ще искат да получават.

Google+ Comments