Хората и роботите

Все повече в 21 век навлиза роботиката. Вече имаме модерни телефони, разпознаващи ни чрез лице и пръстов отпечатък. Колите ни спират сами, ако има препятствие. Роботи чистят домовете ни, а къщите ни са умни и спрямо графика ни са максимално ефективни. Да, свикнахме вече с това технологично присъствие, но готови ли сме за среща с истински хуманоиден робот?

Именно по този психологически въпрос изследвания правят много учени по света. Как човешко същество би реагирало при разговор с робот? Ще има ли същия подход както при друг човек? Техника или не само? Аз не знам дали бих бил толкова толерантен и бих ги приел на равно с живите същества. Но ето на какви данни попаднах наскоро и се замислих още по-дълбоко по темата.

Ройтерс публикуваха проучване на италиански учени, които използвали 40 доброволеца. Те трябвало да играят игра заедно с робот – играта е виртуална и представлява два автомобила, движещи се един към друг. Човекът избира дали да се сблъскат, или пък не. В почивките между рундовете роботът гледал човека, друг път пък поглеждал надолу.

Резултатите показали, че повечето от участвалите разпознавали размяната на погледите като социален контакт. Това означава, че хората са подготвени да приемат взаимодействието с машина като равнопоставено с човешко. Тоест внедряването на подобни технологии с хуманоиден образ вече е получило зелена светлина.

След този тест се запитах как аз щях да постъпя. Наистина, използваният робот изглеждаше много дружелюбен. Но въпреки че мозъкът ми го възприема като социално същество, сигурно не бих бил толкова загрижен към него. Но пък знам ли, някои хора са много привързани и към домашните си любимци, велосипедите, дори автомобилите си. А вие от кои сте?

Google+ Comments