Гроздобер е

От началото на септември до средата на месец октомври се извършва гроздоберът. Освен за получаване на вкусни плодове, се отглеждат различни сортове и за получаване на вино. Именно тяхното разнообразие определя и времето за беритба.

Тъй като в България има многовековни традиции в производството на вино, гроздоберът е специален ритуал. Предварително поучените почви за засаждане на лозовите масиви, самия акт по вкореняването им, зарязването и заливането с вино, отглеждането – всичко това преминава чрез специални обичаи, извършвани почти през цялата година. Накрая се достига и до събирането на вече готовия плод.

Дори финалният етап е придружен със своите особености. Спомням си, че като тийнейджър точно преди да започна новата учебна година, баба ме водеше на лозовите масиви. Помагахме на наш съсед, който имаше декари грозде. При събирането на бригадата всички носеха най-удобните си и хубави кофи, в които да прибират плода. След няколко раздумки по изгрев, хората се разпределяха в редовете и започваше същинската работа.

За да преминава този период по-леко, възрастните жени пееха, а товарачите прехвърляйки щайгите с грозде, припяваха. Следваха шегите и веселбата. Най-любим ми бе обядът, който включваше хляб, сирене и грозде. По-вкусно никога не ми е било. Въпреки умората, лепнещите дрехи и кожа от сока на плода, се чувствах най-полезен.

Затова и сега, през емоционалния за мен месец септември, си спомням с умиление за тези прекрасни дни. В момента много от винарските изби предлагат подобно преживяване. Ако имате възможност, се включете, защото ще изпитате нещо ново, ще помогнете, ще се чувствате полезни и ще има какво да разказвате на децата ви. Време е за гроздобер!

Google+ Comments