Давате ли препоръки?

recommendationsПрепоръката може да има много силен ефект върху хората. Препоръка от преподавател, когато кандидатствате за стаж, може да ви даде преднина пред останалите. Препоръка от бивш работодател, когато отивате на ново място, ще покаже, че не сте си тръгнали от предишната фирма с лоши чувства. Препоръка от приятел във връзка с даден филм може да ви накара да го гледате, за книга – да я прочетете. Много е възможно дори да си направите резервация в определен хотел само защото ваш познат е бил там и се е изказал положително за престоя си там.

Казаното дотук кара ли ви да осъзнаете колко е голяма в действителност силата на дадена препоръка? Тя е тайната на т.нар. реклама от уста на уста, за която толкова много фирми се борят. Въпросът е, че хората са склонни по-скоро да се оплакват, отколкото да хвалят. По-лесно е и освен това така си изливаш яда по някакъв начин, вместо да го таиш. Лично на мен би ми се искало хората да даваха повече препоръки и да говореха за нещата, от които са доволни. По този начин, първо, ще създадем едно по-положително настроение около себе си. Второ, ще черпим полезна информация един от друг.

Представете си например, че избирате ресторант, в който да отидете. По-лесно е, ако знаете, че точно този е хубав и готвят вкусно, вместо на принципа на изключването да махате нежеланите от списъка. Процесът на вземане на решение се усложнява, затова давайте препоръки от време на време. Не ви коства нищо, а може несъзнателно да помогнете на приятел.

Google+ Comments