Дали сералите са за предпочитане пред филмите?

В последно време оставам с впечатлението, че много по-качествени и интересни продукции излизат под формата на сериали вместо на филми. Оборете ме, ако не сте съгласни. Готов съм да чуя за последния филм, който ви е допаднал, защото аз следя ли следя новите продукции, но все не мога да си харесам нещо впечатляващо. Замислих се защо се получава така и знаете ли до какъв извод стигнах? Филмите, предназначени за кино индустрията, работят в съвсем друг бранш в сравнение със снимането на сериал, който е предназначен за излъчване по телевизията.

tv_cinema

Новите сериали (трябва) да са по-качествени и по-интересни, защото:

  • Те са продукции по-скоро на телевизионна компания, а не на продуцентска къща; хубавите американки сериали са продукции най-вече на HBO, ABS, NBC, Fox и т.н., а не на Warner Bros, Pixar, DreamWorks и т.н. Поради тази причина първите компании достигат до своите зрители по различен начин в сравнение с вторите – имам предвид чрез телевизия, а не с излъчване по кината. Затова за телевизиите е важно да правят по-качествени предавания, за да може зрителите да се спрат на тях, докато прескачат каналите.
  • В един сериал имаш много по-голяма възможност да обгърнеш и задълбочиш сюжета. Има продукции, чиито епизоди са от 8 до 10 на сезон, но с продължителност около час, което на практика е половин филм на епизод. Вземете за пример Black Sails, Da Vinci’s Demons, Game of Thrones, Dig, Penny Dreadful и т.н.
  • В сериалите изгряват звездите на нови и обещаващи актьори. Понеже телевизиите са принудени да се борят с конкуренцията на голямото кино и неговата индустрия, но същевременно не могат да си позволят хонорарите на известните актьори – търсят нови, но все така добри. Такива са Tom Riley, Emilia Clarke, Natalie Dormer и много, много други. Не че актьорите не са се снимали до сега, но в определени сериали изиграват роля, която променя кариерата им.

Като вземем предвид тези характеристики на сериалите, честно мога да кажа, че ги предпочитам, когато ми се ще да си пусна нещо за гледане у дома. Ако искам ще изгледам един епизод, ако искам – повече. Освено това ще вложа много по-малко време отколкото, ако изгледам цял филм. Разбира се, има и филми, които следя с удоволствие, но като че ли съм по-пристрастен към по-късометражните продукции с повече епизоди. Някак си ме ангажират по-продължително…

Google+ Comments