Да върнем старата Коледа

Спомням си времето, когато бях дете и Коледа изобщо не беше блясъкът, който е сега. Въпреки че към днешна дата има безброй светлини, красиви декорации, елхи и играчки, в мен все пак има някаква носталгия по отминалото време. Точно затова реших да покажа на децата у дома как се подготвяхме преди за идването на Дядо Коледа.

Първо започнахме от гирляндите. Заедно направихме няколко от опаковъчна хартия. Станаха много пъстри и шарани. Мъниците ги оприличиха като украса, идваща от Мексико. И тъй като ножиците бяха в нас, преминахме и към другото ми любимо занимание – хартиени снежинки. Честно да си призная, бях забравил как се правят и ми се наложи да изгледам няколко клипчета за припомняне. Резултатът беше получаване на разнородни красиви снежинки и много боклук за събиране.

След това исках да им разкрия как се е налагало да пазя елхата, защото на нея имаше стъклени играчки. Необходимо бе да внимаваме с постването им, както и с пребиваването им на дървото и след това с прибирането. По магазините все още на места се продават стъклени игрички, но аз бях поръчал от Социалното предприятие в Пловдив от хора със специални потребности, които ги изработват. По този начин хем ги подкрепих, хем дадох и хубав урок по доброта на децата.

Накрая преминах и към крайна фаза – истинско колено дръвче. Тъй като имаме много голяма и красива тераса в апартамента, в който живеем, реших, че вместо отсечена елха, може да вземем в саксия. Нея ще държим целогодишно на балкона. Така и децата ще се научат да полагат грижи за нея, за да имат и следващата година красиво дръвче. Пък и за мен ароматът на Коледа винаги е бил свързван със свежото ухание на истинска ела.

Как са минавали коледните дни при вас като деца и може ли да им дадете нов живот сега – предизвиквам ви!

Google+ Comments