Да си аутсайдер на работа

outsiderДа бъдеш аутсайдер, в която и да е сфера от живота ти, не е приятно. Но да бъдеш аутсайдер на работа, може да бъде изключително неприятно, защото в рамките на 8 или 9 часа си в среда, в която явно не се вписваш. Това е почти целият ти ден и затова поне малко трябва да се вписваш в работната среда. Но преди да продължа с размислите си, бих искал да уточня в какво се изразява аутсайдерството според мен. Това са хора, които странят и не общуват със своите колеги. Дори когато се налага да работят заедно с някого в екип, предпочитат опосредствената комуникация чрез е-майл, скайп или друга платформа. Същите тези хора излизат сами в почивките или ядат пред компютрите си. Неприятното при тях е, че не се опитват да изградят каквито и да е взаимоотношения с колегите си и сами се дистанцират. Дори останалите да се опитват да приобщят подобен човек към екипа си, когато срещат нежелание от негова страна, в един момент просто се отказват.

Негативите за аутсайдера са много, но основните сред тях са, че:

  • ако не успее да се впише в колектива, рано или късно това ще стане видимо за ръководството и то ще предприеме съответните мерки – в случая освобождаване от длъжност.
  • затваря собствените си врати за кариерно развитие – щом не си инициативен, не ти възлагат допълнителни задачи. Щом не ти възлагат допълнителни задачи, не можеш да покажеш пълния си потенциал и не се движиш напред.
  • Чувстваш се по-потиснат – кой каквото ще да говори, но ние сме социални същества. Имаме нужда от общуване и когато такава ни липсва – страдаме. Всеки, който си мисли, че може да живее абсолютно сам, се заблуждава много дълбоко.
  • Нещо се случва, но само ти не знаеш какво – На вас случвало ли ви се е изведнъж всички колеги да избухнат в смях, а само един човек да не знае защо? Това вероятно е аутсайдерът, който е единственият неприсъстващ в онзи общ чат, в онази фейсбук група или друго място, където си споделяте корпоративни шеги.

Аутсайдерите си личат от пръв поглед. Те не са просто по-затворени интроверти. При тях нежеланието за комуникация е най-издаващия ги фактор. Колкото и да се опитвате, не можете да ги приобщите, защото те самите нямат желание за това. Не поддържат разговор, отговарят само с Да, Не или Добре, след което тихо се изнизват. Единствената правилна стратегия е желанието за промяна да дойде от тяхна страна. Ако вие случайно сте аутсайдерът на вашето работно място, съветвам ви да промените държанието си. Не печелите нищо, а само може да загубите.

Google+ Comments