Човекът и работата

Хората в двадесет и първи век не ходят на работа само, за да получават заплата в края на месеца или да подсигурят старините си. Съвременните служители са мобилни и прагматични, образовани и технологично грамотни, искат да се забавляват докато работят, отдават огромно значение на баланса между кариерата и личния си живот, обръщат внимание на физическото и психическото си здраве и търсят смисъл в работата си, а не само във високото възнаграждение. И ако работодателят не отговаря на очакванията им, просто го сменят.

С най-висока ангажираност са служителите, работещи в сферата на фармацията и ИТ индустрията, които отчитат и най-високите икономически резултати през последните години. А причината според мен – защото работодателите им осигуряват голяма част от изброените по-горе условя. Не трябва да забравяме, че благосъстоянието на служителите и щастието на работното място се превръщат във все по-важен фактор при избора на работодател, особено в период на дефицит на кадри, в какъвто се намираме в момента. Затова през последното десетилетие все повече компании започнаха да търсят решения за подобряване на качеството на живот на работещите чрез промяна на начина на работа, предоставяне на индивидуални пакети от придобивки, физическо и интелектуално пространство за качествено изживяване на работния процес.

Радвам се, че животът ми поднесе този подарък и аз се намирам в подобна работна среда. Бих отбелязал, че колективът също оказва влияние при качеството на работа. Общо взето факторите са много, но трябва да сме достатъчно критични и взискателни, за да получим добри условия.

Да откриеш призванието си, а след това и мечтаната работна са най-големите предизвикателства. Разбира се, изискват търсене, проби, опит. А за нас хората е толкова важно, защото отделяме по 8-9 часа на работното място, повече от половината ни ден.

Нека се стремим времето, прекарано в работа, да бъде полезно за нас и да ни донесе допълнителни знания и опит. Нека не се размотаваме в дните, а ги използваме по пълноценен начин, дори и като работим.

Google+ Comments