Българските традиции и Lacrima

Почвам направо. Името е Lacrima. Марката е добра и става за цялото семейство. Всъщност, подходяща  е за всеки човек – млад или по-зрял, дете или възрастен, тъй като произведените от нея млечни продукти са с чист и характерен вкус, прекрасен външен вид – точно какъвто трябва да бъде от поколения насам. Всъщност от 1959 година, когато е основана и мандрата.

Това е темата ми за днес. За хубавите места и хубавите неща, които все още носят българският дух и традиционния вкус. Поводът да напиша статията беше телевизионно предаване, което показваше колко много местенца с традиции в производството на вина, кашкавали и сирена, малки пекарни и десетилетни сладкарници има в страни като Франция, Италия, Великобритания. Тогава се замислих, че и ние в България имаме много с какво да се похвалим. И ето ти една от най-старите, все още действаща мандри за която зная и чиито продукти харесвам и предпочитам.
Намира в самия Пазарджик. В близост до Родопите, в регион с плодородни земи и горещи извори. Там, където поминъкът от поколения е бил земеделие и скотовъдство. Точно там и до днес работят майстори с над 20 години опит в сиренарството.

10521382_599302726846825_548612805264049068_nПродуктите на Lacrima – сирене, кашкавал, масло, крема сирене,  достигат до крайния потребител едва след целия процес на производството. От грижливия подбор на пълномаслено мляко, пастьоризацията му, изливането, подсирването, нарязване, завалване, отцеждане, повиване, нарязване на буци, поставяне в тенекия и цялото 45-дневно зреене. Процедура, която минава под стриктен и вещ контрол. Мандрата на Lacrima няма да направи компромис в качеството. Следи се всяка една партида задължително да има абсолютно същите характеристики като предишната.

България е страна с много традиции. Много са поводите ни за гордост и един от тях е точно производството на бяло саламурено сирене, с което се славим по цял свят. Именно тук, на нашите географски ширини, получаваме уникален продукт с плътен вкус и варовиков цвят, носещ всички полезни свойства, за които се разказва, че поддържат крепко здраве и дълъг живот. Добре е да се знае, че не са малко продуктите родно производство, които спокойно могат да се наредят до луксозните западни стоки и по нищо да не им отстъпват по качество. А най-хубавата новина за потребителите е, че при това са изцяло съобразени с джоба на българина като се стремят да поддържат достъпни цени.

Google+ Comments