Ако нещо те съмнява, говори

Животът ни е изпълнен със съмнения, скъпи читатели, при това съмнения от всякакъв вид. Много често, ако им обърнете внимание навреме, бихте си спестили различни ядове и проблеми в бъдеще.

Какво имам предвид?

twomenbusinessНали знаете как например на работното място всеки си има някакви задачи и си работи по тях. По принцип останалите гледат да не се бъркат много и да не си пъхат носа в чуждата работа. За мен това е перфектният начин на работа. Всеки си работи, а всички действате като една добре смазана машина. Както знаем обаче, никой не е съвършен и всеки прави грешки или допуска неволни недоглеждания понякога. И когато един човек направи нещо не както трябва, цялата машина може да поддаде някъде. Хубавото е, че може и да не се случи, ако сме по-наблюдателни и споделяме повече.

Случвало ли ви се е например да видите, че нещо е направено по еди-какъв-си начин и той да ви се стори съмнителен? На мен да. В повече случай си казва нещо от сорта: “Вероятно така трябва да бъде. Може би аз не съм достатъчно запознат…” и послушно замълчавам.

На следващия ден, след седмица, месец, два или дори повече време разбирам, че съм бил прав. Съмнението ми е било основателно и е имало допусната грешка. Разбирам, че е трябвало да говоря по-рано, за да се избегне проблемът навреме, но уви не съм го направил. А колко по-лесно щеше да кажа тогава: “Хей, тук нещо не ми се струва както трябва. Можеш ли да го погледнеш?” И много ядове щяха да бъдат избегнати. Затова ви препоръчвам да говорите. Споделяйте съмненията си. Не мислете, че останалите около вас са безгрешни. Възможно е вие да сте видели нещо, което другите не са.

Google+ Comments