Истериите по време на празници

Много е интересно да наблюдаваш хората преди някой голям празник. Особено такъв като Коледа. понякога просто заставам на пейката в някой МОЛ и наблюдавам хората.

Особено е защото празниците по дефиниция би трябвало да са нещо положително, спокойно и весело, но пазаруването преди тях се различава значително от това определение. Хората са често напрегнати, кой от това, че не може да намери правилния подарък за близките си. Кой от това, че не може да си позволи това, което е привлякло вниманието му. Кой от прекалената блъсканица по магазините.

Всичко това си личи по лицата им, по позициите на тялото… дори и по откъслечните думи, които достигат до мен.

Замислих се защо е необходимо всичкото това изнервяне? И отговорът е един – празникът си е празник, но капитализмът си е капитализъм. Една от най-големите държави, които проповядват капитализъм и консуматорство са превърнали голяма част от религиозните си празници в огромни машини за пари, захранващи икономиката и… по такъв странен начин насадени в народопсихологията ни, че е трудно да си позволим да не се подчиним на тази манипулация. Най-малкото, че ако не осигурим подаръци за най-близките си, то те ще останат разочаровани. На моменти може да се приеме и като липса на уважение и дори да ги направим тъжни от факта, че не сме се постарали да ги зарадваме за празника.

Можете ли да си представите колко в действителност сме се превърнали в роботизирани мравчици, които изпълняват това, което се изисква от тях, без да се замислят, че то всъщност е напълно безсмислено и че ако искаме да подарим нещо на близките си, то ние можем да го направим и във всеки друг ден от годината, а не по задължение да търсим нещо, което има огромна вероятност дори да не им хареса или да събира прах в някой шкаф.

Трудно ми е да се откъсна от това. Защото и аз, като всеки християнин, израснал с тази култура, съм възпитан по този начин и като дете с нетърпение очаквах да видя какво ще ми е оставил белобрадият старец под елхата.

Според вас това положително или отрицателно ли е? Можем ли да се откъснем от подобен тип насадени ритуали в обществата ни и нужно ли е всъщност?

Google+ Comments